Het Ware Zwarte Goud

Het zwarte goud. Het eindexamenelixer. De toetsenbordtoverdrank. De cafeinekampioen. Ik zal me verder inhouden, maar ik kan een hele blog volschrijven met superlatieven voor de goddelijke drank koffie. Zonder koffie zou ik nergens zijn. Ik zou mijn eindexamens tien jaar geleden niet hebben gehaald. De kracht om 's ochtends aan het werk te gaan, tijdens studie of op kantoor, zou ik hebben ontbeerd. Ik zou vele vriendschappen zijn misgelopen door het ontbreken van de geouwehoer bij de koffieautomaat. Waarschijnlijk zou ik zonder koffie mijn leven hebben gewijd aan het uitvinden van koffie, maar doordat ik zonder koffie geen energie zou hebben om scheikundige boeken te lezen, zou het een onbegonnen zaak zijn. Eenzaam en futloos zou ik sterven. Hoog tijd voor een ode aan koffie!

De historie van het zwarte goud

Koffie is gemaakt van de gemalen zaden van de koffieplant, die waarschijnlijk voor het eerst in Ethiopie groeiden. Alleen daarom zouden we meteen de ontwikkelingshulp voor Ethiopie moeten verdubbelen. Zonder koffie neemt de arbeidsproductiviteit van ons land immers dramatisch af. Dat we een deel van dit surplus aan Bruto Binnenlands Product aan Ethiopie overboeken, lijkt me niet meer dan fair. Enfin. In Europa kwamen we er pas rond de 17de eeuw achter hoe heerlijk koffie was. Arabische slaven namen het mee naar Malta en gaven hun meesters een kopje om te proeven. Toen de rest van Europa doorkreeg hoe lekker het was, wilde ieder land het zo snel mogelijk bemachtigen. De Nederlanders waren het snelste! We exploiteerden een reeks aan koffiebomen in Mocha, Jemen. Later plantten we ook koffie in Sri Lanka en Indonesie. Zo werden we de koploper in de koffiehandel!

Verschillende soorten koffie

Inmiddels zijn we een heleboel jaren verder. Ons koffiegebruik is ontwikkeld, verfijnd en geperfectioneerd. Voor iedere smaak is er tegenwoordig een aparte koffiesoort. Zo is er koffie met weinig cafeine of juist veel cafeine. Er is koffie met Arabica- of Robustica-bonen. Althans, er zijn nog meer soorten bonen maar deze twee zijn het meest populair in Nederland. De verschillende samenstellingen van deze bonensoorten worden aangeduid door goudmerk, zilvermerk of roodmerk. Wat ook mooi is aan de moderne tijd, is de prijs van koffie. Deze is sinds de 17de eeuw enorm afgenomen. Destijds konden alleen rijke mensen koffiedrinken. Inmiddels is er ook voor simpele kantoorklerken als ik een onbeperkte hoeveelheid koffie paraat. De heerlijke illy koffie is bijvoorbeeld al te bestellen voor 5,79 voor 250 gram. Voor mensen met een goudkoorts als ik is het een groot geluk dat het zwarte goud tegenwoordig in overvloed verkrijgbaar is!

Geef een reactie