Alles wat je wilt weten over een mobiele kraan  

Een mobiele kraan wordt vaak gebruikt in de bouw. Hier wordt deze kraan ook wel een bouwkraan of een torenkraan genoemd. Kraan staat hierbij voor hijskraan en wordt dus gebruikt om iets omhoog te hijsen. Naast hijsen kan de kraan uiteraard ook dingen laten dingen of verplaatsen. We hebben het hier dan over objecten of materialen. Het is vaak een tijdelijke constructie die voor een bepaalde periode om de ondergrond wordt opgebouwd. Wanneer een project, klus of opdracht af is dan zal de kraan weer worden afgebouwd en naar een nieuwe locatie worden gebracht. Wil je weten hoe deze kraan wordt opgezet, wat voor soort modellen er allemaal zijn of waar een mobiele kraan te koop is? Je leest het hier. 

Opbouwen van een kraan

Een kraan wordt dus vanaf de grond opgebouwd en dus niet in zijn totaliteit vervoerd, in tegenstelling wat de meeste wel denken. Dit heeft alles te maken met de veiligheid. Een mobiele kraan kan wel een hoogte bereikte van 20 tot 30 meter, mobiele kranen voor speciale werkzaamheden zijn zelfs nog hoger. Hiermee de weg op gaan kan in de meeste gevallen al niet omdat je nergens onderdoor kunt en het is daarnaast ook nog eens heel gevaarlijk. Een goede windvlaag kan er al voor zorgen dat de kraan uit balans raakt wanneer deze wordt vervoerd. De mobiele kraan wordt dus in onderdelen vervoerd. Wanneer de gewenste locatie bereikt is wordt als eerste het plateau op een stevige en vlakke ondergrond bevestigd. Vanaf hier wordt de kraan erop gezet en wordt deze langzaam maar zeker omhoog geschoven tot het de gewenste hoogte heeft bereikt. 

Soorten kranen

In principe zijn alle kranen hijskranen maar de hijskranen hebben onderling wel nog hun eigen specialiteit. Wanneer iemand het heeft over een hijskraan dan hebben ze het waarschijnlijk over een kraan die voor algemene werkzaamheden ingezet kan worden. De torenkraan zie je over het algemeen om een werf. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om containers te laden. Een telescoopkraan wordt vaak gebruikt om lading in een vrachtwagen te halen. Een autolaadkraan is een zeer mobiele kraan en wordt vaak op een vrachtwagen bevestigd en niet op de grond. Hierdoor kan deze kraan zeer gemakkelijk verplaatst worden. De bovenloopkranen en de mastkranen zijn de laatste kranen die bij deze groep horen en zijn over het algemeen wat kleiner van stuk. Hierdoor zijn ze een stuk geschikter voor kleinere objecten of lading met een minimale hoogte die vanaf de grond gehesen moeten worden.  

Geef een reactie