Waarom zou je je hypotheekrente 10 jaar vast zetten?

Lees jij graag alles over financiën en dan vooral met betrekking tot je woning en je hypotheek? Lees dan snel verder, want in dit blogartikel zetten we een aantal belangrijke punten met betrekking tot je hypotheek op een rijtje. Waarom zou je bijvoorbeeld je hypotheekrente 10 jaar vast zetten? Veel mensen vinden dat behoorlijk eng, maar in sommige gevallen is dat juist het slimste wat je kunt doen. Als de hypotheekrente op dit moment erg laag is dan moet je daar natuurlijk zo lang mogelijk van profiteren. Dit kun je doen door je hypotheekrente 10 jaar vast te zetten, of zelfs langer.

Bespaar veel geld door je hypotheekrente vast te zetten

Niemand weet natuurlijk wat de stand van de hypotheekrente over enkele jaren is. Het is een rentepercentage dat best wel aan verandering onderhevig is, waardoor je nooit precies weet of je er goed aan doet om het vast te zetten. Echter, als de rente op het moment van afsluiten (of oversluiten) zodanig laag is dat dat je zeer aantrekkelijke maandlasten oplevert, dan maakt het eigenlijk niet eens uit wat die in de toekomst doet. Je bent dan als je hem vastzet in ieder geval zelf verzekerd van 10 jaar lang een lage rente, en dat geeft niet alleen financiële zekerheid, maar ook veel rust.

Hoeveel kan ik lenen om een huis te kopen?

En dan de belangrijkste vraag voor veel mensen die een huis kopen willen, namelijk hoeveel kan ik lenen? Er zijn genoeg mensen die af en toe voor de lol online checken hoeveel ze kunnen lenen. Er zijn genoeg tools te vinden om zo’n berekening te maken, maar eigenlijk geven ze je nooit een heel exact en kloppend bedrag. Hoeveel je kan lenen om een huis te kopen is namelijk van heel veel factoren afhankelijk, en niet alleen van je inkomen.

Hoe wordt bepaald hoeveel je kan lenen?

Veel mensen denken dat hun salaris het enige is dat meegenomen wordt in de berekening voor een hypotheek, maar dat is niet waar. Het gaat namelijk ook om of je een vast contract hebt of niet, en hoe oud je bent. Misschien heb je in het verleden al eens een hypotheek gehad waardoor je bij je nieuwe hypotheek minder lang van voordelen profiteert, ook dat is mogelijk. Als je jezelf echt afvraagt ‘hoeveel kan ik lenen?’ en je wilt daar een heel exact antwoord op, dan kun je beter een afspraak inplannen met een hypotheekadviseur of een bank. Zij kunnen je veel preciezer dan zo’n online tool vertellen dat je mogelijkheden zijn.

Geef een reactie